Reistips voor Marokko

“Een voorgevoel is niets anders dan een snelle duik van de ziel in de universele levensstroom, waar ieders geschiedenis verbonden is met iedereen en we alles kunnen weten, omdat alles geschreven staat.”

-De Alchemist, Paulo Coelhorakau

Reizen is fantastisch, maar denken wij genoeg na over waar we reizen? Hoe leven ze in het land waar je bent? In een land als Marokko is dit enorm van belang. Ik krijg veel vragen op Instagram over Marrakech en Marokko in het algemeen. Waar moet ik naar toe? Wat moet ik zien? Hoe is het om daar te reizen en vooral veel vragen over de veiligheid in Marokko. Het is een prachtig land met enorm veel mogelijkheden voor een avontuurlijke vakantie, een gave surf trip, een weekend Marrakech of een langere bijzondere ontdekkingsreis.

Is het veilig?

Marokko is voor mij een van de leukste landen die ik tot nu toe heb gezien. Als echte Azië freak ben ik niet zo snel meer te vinden in andere landen maar toen ik de aanbieding kreeg om met Meet you at the bridge naar Marokko te gaan wist ik het meteen! Het zou mijn eerste reis naar Marokko worden. Een maand lang verkenden we de mooiste plekken. Ik heb gesurft in Essaouria, een fantastische reis gemaakt door de woestijn, geslapen in een kamp onder de sterren en een bezoek gebracht aan de beroemde ‘blauwe stad’.

Ik heb me geen enkele keer onveilig gevoeld, alles is prima te bereizen met de bus en de mensen zijn overal vriendelijk. Natuurlijk is er een heftige cultuur waar je mee geconfronteerd wordt. Maar mijn ervaring is: als je respect hebt voor de mensen om je heen dan krijg je dit ook terug. Zorg dus dat je je netjes kleedt, bedek jezelf voldoende, houd je aan de regels en probeer je aan te passen aan een cultuur die echt anders is als die van ons. Alleen dan zorg je ervoor dat je Marokko ook echt kunt ervaren!

Wat mag ik niet missen?

Er zijn ontzettend veel plekken waar je bijzondere ervaring kunt opdoen en de cultuur in je op kunt nemen, maar waar kom je voor? Wat wil je graag ervaren? Ik vind het heerlijk om te verdwalen en foto’s te maken op plekken waar ik ‘uit kom’, maar misschien vind jij het wel fijn om dingen goed uit te zoeken van te voren! Er zijn genoeg restaurants waar je heerlijk kunt eten zoals NOMAD, of Cafe Des Epices, maar alle plekken zijn toeristisch en ontzettend druk. Waar moet ik zeker naartoe? Ik vind deze vraag heel erg lastig te beantwoorden. Je moet hiervoor eerst weten wat voor type reiziger iemand is. En hoe weet je dat als je voor het eerst gaat? Ik weet voor mijzelf dat ik heel graag reis zonder een plan. Ik vraag eigenlijk nooit meer tips. Nu is het wel zo dat ik erg gewend ben aan reizen en zoveel onderweg ben dat ik niet meer zo snel onder de indruk ben van dingen. Als je iets gaat bezoeken wat je graag wil zien: ga vroeg!!! Het is het leukste als je er alleen bent, of met weinig mensen en ook voor de foto’s is dit het mooist. Toch zou ik je willen adviseren om niet teveel te plannen. Mijn mooiste foto’s zijn vaak op plekken gemaakt waar ik ‘terecht kom’, hier ontmoet ik de meest bijzondere mensen en ontstaan mijn verhalen. Als je wel graag alle hotspots van bijvoorbeeld Marrakech wil zien kijk voor alle tips dan hier.

Fietsen in Marrakech

Als het aankomt op Marrakech heb ik de gouden tip voor je! Huur een fiets bij bij bijvoorbeeld Pikala en trek een dag uit om de stad te verkennen. Hier vind je een artikel over het te gekke initatief van Cantal uit Nederland in Marrakech. Zo kom je op de minder toeristische plekken, vind je vaak de mooiste dingen en is het ook nog eens zo dat er bijna altijd wel iets bijzonders op je pad komt wat je anders niet had gezien (hier geloof ik heilig in). Houd ook hier weer rekening met het land waar je bent. Je kunt je voorstellen dat als jij in je tanktop door de stad fietst mensen niet zo happig zijn om je ‘hun’ Marokko te laten zien of op de foto te gaan. Dit helpt allemaal in je reiservaring, echt!

Foto’s maken

Natuurlijk is Marokko erg fotogeniek, maar hoe fijn vind je het zelf als er toeristen de hele dag met hun camera naar je zwaaien? Maak altijd eerst een praatje of vraag om een foto. Dit vinden ze vaak helemaal niet erg en hierdoor voel je je niet bezwaard. Daarbij heb je respect voor de mensen waarbij je op bezoek bent en dit voelen ze altijd en wordt gewaardeerd!

Marokko als land voor een langere reis vraagt om een tijdsplan. Wat sowieso handig is: kijk eerst naar hoeveel tijd je hebt, wat je echt graag wil zien en of dit haalbaar is.

Mijn advies is om niet teveel te plannen wát je gaat doen als je ergens bent. Marokko is indrukwekkend en het zou zonde zijn als je jezelf door een planning jaagt die helemaal niet relaxed is. Genieten is de helft en er zijn zoveel mooie plekken! Het is je ook een beetje overgeven aan het idee dat je niet alles kan zien. Ik ben er een maand geweest en het was veel te kort!

Surfen in Marokko? Yes please!

Kijk hier voor mijn surf ervaring bij Explora Watersports in Essaouria, een van de beste plekken om te leren surfen.

Wil je meer verhalen lezen over Marokko? Lees hier mijn eerste keer Marokko.

Fijne Hotels & Riads

Bekijk hier al mijn Favoriete slaapplekken via MYATB
Ongekende schoonheid Riad Dyor
Wat een dakterras – Riad by Zwin Zwin
Hier kom je thuis! – Riad Chambres d’amis

Overige info

Afstand Airport Menara naar Marrakech: 6KM
Gemiddelde kosten pick up via
Riad of hotel: 20 – 30 Euro

Beste reistijd: Marrakech kent, door haar ligging achter het Atlas gebergte, hete zomers en milde winters. Gemiddeld is het boven de 30 graden. Tijdens de heetste maanden in juli en augustus kan het rond de 36 graden worden. Tijdens het zomerseizoen kun je dus heerlijk buiten blijven en in juni, juli en augustus zie je zelden een regenbui. ‘s Avonds kan het wel afkoelen, dus een vest of trui inpakken voor je stedentrip naar Marrakech is een aanrader!

Visum nodig? Nee!

Afdingen? Ja! Je verkoper altijd eerst een prijs laten noemen is het beste. Zet je eer op tijd opzij, ze worden snel moe van mensen die om 35 cent blijven afdingen.

  • WORDS: Hannah Sophia
  • PHOTOGRAPHY: Hannah Sophia & Wiebrig Krakau
Reistips voor Marokko
Reistips voor Marokko
Reistips voor Marokko
Reistips voor Marokko
Reistips voor Marokko
Reistips voor Marokko
Reistips voor Marokko
Reistips voor Marokko
Reistips voor Marokko
Reistips voor Marokko
Skip to toolbar