Mini guide to Gili Air

“Just take my hand, lead, dance with me… and I will simply follow the blueness of the water, the white waves rolling free… where the earth beneath my feet and stars make my heart whole again… in long and priceless moments of shared solitude…”

― Oksana Rus

Gili Air ligt onder de vleugels van het prachtige eiland Lombok (Indonesië) en betekent niets meer dan: watereiland. Een passende naam voor deze sprookjesachtige plek. Een van de grote voordelen en daarom zeker een van mijn persoonlijke favorieten: er rijden geen scooters en auto’s! Kleine paardjes met houten wagens trekken er iedere ochtend op uit om de voorraad aan groenten, rijst, water en andere goederen afkomstig uit Lombok over het eiland te verspreiden. Daarnaast brengen ze je na aankomst met de boot naar je hotel. Ikzelf doe dit niet, ik weet niet hoe goed er voor de dieren gezorgd wordt en sommige paardjes worden zo kort gehouden dat het er wat mij betreft zielig uitziet. Ze kijken niet blij en hun bit zit veel te strak… Laat je hierdoor niet tegenhouden om naar Gili Air te gaan. Het is prachtig en er is van alles te doen! Mijn favoriete bezigheid op dit fantastische eiland? Snorkelen met schildpadden! 

Huur een bootje! (goedkoper dan je denkt)

Om te gaan snorkelen, een van de highlights van de Gili eilanden, kun je kiezen voor een public boat die je voor 100k (wat neerkomt op €6,21) naar vier verschillende plekken vaart. Nadeel is wel dat je dan op de boot zit met gemiddeld vijftien tot twintig man. De stops, twee plekken waar je schildpadden kunt zien, de beroemde plek met de onder water beelden en een lunch op het eiland Gili Meno zijn allemaal vol met mensen van je gezamelijke tour en duren niet langer dan een half uur per plek. Het grote voordeel van zelf een bootje huren is dus niet alleen dat je alleen kunt zijn (als je zo slim bent om te verzoeken de route anders te varen dan alle tours) maar je kunt ook bepalen hoe lang je op bepaalde plekken wilt zijn!

Kosten op een rij

Kosten per persoon: IDR 325.000 (€20,18). Dit is in maart, het regenseizoen, wanneer het een stuk rustiger is. Ik ben uiteindelijk alleen gegaan en heb IDR 300.000 voor elkaar kunnen krijgen, maar heb wel IDR 50.000 extra gegeven omdat hij ontzettend lang gebleven is bij een schildpad en dat was zo leuk! Hij heeft er alles aan gedaan mijn tour perfect te maken.

Ik maak meestal contact met wat locals in de buurt van waar ik zit in de eerste paar dagen en vraag dan naar een vriend of kennis met een bootje. Dit werkt prima en ze zijn vaak ontzettend blij. De grote organisaties op de eilanden verdienen veel geld aan de toeristen. Ik heb door deze manier van reizen al veel mensen ontmoet en het voelt dan ook super om na een privé-tochtje wat extra’s te geven omdat je weet dat het naar een familie gaat!

Zelf erop uit!

Als je het goedkoop en onafhankelijk wilt doen, spring dan op de openbare boot die naar Gili Trawangan vaart. Deze vertrekt om 8:30 en 15:00 en in ongeveer 15 minuten ben je op Gili Meno. Huur een snorkelset bij een winkel aan het strand en verken de onderwaterwereld op die manier. Dezelfde openbare boot vertrekt vanaf Gili Meno om 9.30 uur en 16.15 uur om terug te keren naar Gili Air. Houd er rekening mee dat vertrektijden in Zuidoost-Azië sterk afhankelijk zijn van de zeeomstandigheden, dus enige vertraging wordt verwacht! Een enkeltje kost IDR 35.000 en tickets kunnen worden gekocht bij het kantoor van Koperasi Angkutan Laut Karya Bahari (neem contact op met je accommodatie, zij kunnen je hierbij helpen!).

Snorkelen

Ik denk dat het van velen een droom is: snorkelen met schildpadden. Ik vraag mij altijd af bij dit soort activiteiten: is het wel natuurlijk dat ik hier ben? Hebben de dieren hier last van? Ik geloof zelf dat dat in het geval van snorkelen met schildpadden in dit gebied heel erg meevalt. Iets wat ik je wel wil mee geven is het volgende: wist je dat zonnebrand, nou ja vooral de ingrediënten van zonnebrand, schadelijk zijn voor de oceaan? De kleine nanodeeltjes, die door de meeste merken gebruikt worden in zonnebrand, worden al terug gevonden in de organen, kieuwen en het hart van de vissen. Vissen sterven door deze kleine deeltjes. Hawaii heeft bijvoorbeeld al verboden dat er nog zonnebrand gebruikt wordt per 2021, ook omdat het schadelijk is voor het koraal. Meer informatie, ook over de effecten op je huid vind je hier!

Huur een fiets

Ik heb zoveel plezier gehad met fietsen over dit kleine eiland. Je kunt een fiets huren voor slechts 30.000 IDR per dag (€ 1,87) en het hele eiland rondgaan. Gili Air is plat en een beetje als een labyrint, waardoor het zo leuk was om te verkennen. Je bent heel blij met een fiets met grote banden als je van plan bent om voornamelijk over de westkant van het eiland te gaan, omdat de wegen hier voornamelijk van zand zijn, maar anders is een normale fiets prima. Pro-tip: als je een koplamp hebt, gebruik deze dan ‘s nachts. De meeste fietsen hebben geen koplampen en het eilandje wordt echt donker! 

Geniet van de zonsondergang

Bali staat bekend om haar geweldige luchten, zwarte bergtoppen tegen paars blauwe luchten die eindigen in diep rood en rose schilderijtjes. Overal kun je lekker neerploffen op een beanbag, bankje of aan een tafel. Ik vond zelf de plek bij Mowies erg prettig zitten en de muziek daar is relaxed. Je kunt meteen een hapje eten. Aan de andere kant, bij het sunset point is het ook erg mooi, maar de sfeer vond ik bij Mowies het leukste!

Eiland vibes

Het fijnste tijdens reizen in vrijheid, waarbij je niet al te veel wilt plannen vind ik toch het ouderwetse ontdekken… Gili Air is ook zo’n eilandje wat volgens mij, als je goed zoekt, allerlei mooie schatten heeft. Plekken die je zonder te verdwalen nooit vindt, leuke locals, homestays of afgelegen strandjes; ga erop uit en ontdek wat dit eiland jou te bieden heeft!

Hier wil je eten!!

Ik vind restaurant tips altijd heel fijn, maar tegelijk is het ook zo afhankelijk van wat je zoekt, in welke stemming je bent of welk moment je op zoek bent…  Ik heb hier mijn favoriete restaurants op volgorde van ‘geweldig’ naar ‘gewoon goed’ voor je uit geschreven! Enjoy!

Pachamama organic Cafe (Ge-wel-dig lekker eten!!)

Ik bestelde hier de falafel met rijst salade. Echt een heerlijk en goed vullend gerecht!

Kenza Cafe(all day, everyday good)

Hier aten wij echt meerdere keren tijdens ons bezoek aan Gili Air. Een leuk, overzichtelijk en super gezellig café met stuk voor stuk lekkere gerechten. Goed ontbijt en goede lunch! Fijn om te weten: als je verblijft bij Seven Seas Cottage krijg je leuke kortingen en tevens een voucher voor het ontbijt als je inclusief boekt!

Mowies beach bar (great atmosphere & top location)

Mijn favoriete plek om de dag af te sluiten. Vergeet je niet in te smeren tegen de muggen (ik koop altijd overal een natuurlijke anti muggen spray) en geniet van de magische zonsondergang onder het genot van een lekkere maaltijd. De drankjes en sapjes zijn erg goed hier en de bediening ook. Fijne plek!

Gili Bliss (heard everyone rave about it but was not impressed)

Toen ik zelf een beetje onderzoek ging doen naar leuke plekken om te eten en drinken op Gili Air kwam ik heel veel dit leuke tentje tegen. Gekke was, ik vond er zelf weinig aan. De smoothie bowl was niet smaakvol, klein en de jamu die ik besteld had was zelfs een beetje vies… Ik ben niet kritisch en heb zoveel gezien op mijn reizen, maar dit vond ik gewoon niet goed. Desalniettemin kan het zo zijn dat we pech hadden, dus wie weet als jij er heen gaat dat je ervaring heel anders is!

  • WORDS: Hannah Sophia
  • PHOTOGRAPHY: Hannah Sophia
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Mini guide to Gili Air
Skip to toolbar