De nieuwste reistrend: slow travel, bij Gemtrack moet je zijn!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Bevlogen vertelt de jonge Rosa (24 jaar) over hoe ze twee jaar geleden begon met haar bedrijf.  Ze zag hoe kleine ondernemingen in de reisbranche worstelen met het afhankelijk zijn van platforms als Booking.com, waar ze hoge commissies moeten afstaan en niet de kans krijgen aan reizigers te laten zien wat hun plek zo bijzonder maakt. En andersom geldt dit natuurlijk ook. “Naast dat een plek air conditioning en laundry service biedt, vind ik het ook interessant om te weten waar de passie van de eigenaar om deze plek te creëren vandaan is gekomen, of de plek bijdraagt aan de lokale community en of het mensen zijn die het leuk vinden ‘s avonds nog een biertje te drinken met hun gasten.” Precies dit soort informatie wordt niet gedeeld op de bekende platforms. “Ik begon mij af te vragen”, zegt ze met een grote glimlach, “hoe kun je deze verhalen bij de reiziger krijgen?”.

Een slow & sustainable travel platform

Samen met Ash (25 jaar) werkt ze vol passie aan Gemtrack: een slow & sustainable travel platform dat de bewuste reiziger en accommodaties, restaurants en activiteiten met een mooi verhaal bij elkaar brengt. Gemtrack biedt reizigers alle informatie en inspiratie die ze nodig hebben om zelf op avontuur te gaan op een manier die slow & sustainable is. Daarbij is er aandacht voor de omgeving en de mensen die je ontmoet. Velen van ons gaan op reis om ons gejaagde bestaan in Nederland even achter ons te laten. Als je dan van highlight naar highlight reist in korte tijd, omdat je per se alles gezien wil hebben, kom je helemaal niet tot rust. En waar ben je dan eigenlijk geweest? “Mijn doel is slow & sustainable travel meer toegankelijk te maken en te laten zien dat reizen met meer aandacht, rust en liefde voor de planeet je een rijker mens maakt. En dat het maken van bewuste keuzes FUN is, dat het niet gaat om ‘inleveren’ of ‘minderen’, maar dat je door meer aandacht te besteden aan plekken die je bezoekt en mensen die je tegenkomt, juist de meest bijzondere ervaringen zult hebben.”

Waarom reizen met Gemtrack?

Gemtrack gaat verder dan de gebaande paden en laat je nadenken over wie je wil zijn tijdens je reis. Ik ben niet alleen fan, ik geloof dat je reis echt leuker kan worden als je boekt via andere kanalen en zo weet dat je geld echt bij de eigenaren van die fijne homestay komt. Uiteindelijk is het het allerleukst om te voelen dat mensen echt blij zijn met jouw bezoek en een plek écht leren kennen is daar onderdeel van. “Verhalen van mensen die hun hart en ziel in een bedrijf, project of initiatief stoppen, raken en inspireren mij en dat gevoel wil ik delen. Het maakt me super gelukkig om mensen bij elkaar te brengen die elkaar kunnen inspireren, elkaars verhalen waarderen, van elkaar kunnen leren. Dus als ik bijvoorbeeld zie dat een reiziger met een passie voor koken, via Gemtrack terecht komt bij een organic farm en daar geïnspireerd raakt om meer te gaan experimenteren met lokaal geproduceerde ingrediënten, sta ik echt te springen.”

Rosa gelooft dat een duwtje in de goede richting, zeker door middel van positieve inspiratie, heel waardevol kan zijn. “Dat mensen lief zijn voor elkaar en de aarde, is natuurlijk sowieso het ultieme doel en onbetwistbaar belangrijk, helemaal in deze tijd! Over het algemeen willen mensen graag goed doen, maar vaak is het heel lastig om te bedenken waar je moet beginnen. Je gaat naar een nieuw land dat allerlei prachtigs te bieden heeft en waar van alles en nog wat speelt. Om dan uit te vinden hoe je daar én het meest uithaalt voor jezelf én respectvol omgaat met zowel de cultuur als de problematiek rondom duurzaamheid vergt een hoop uitzoekwerk.” Ze praat vol beweging met haar handen en legt me uit hoe het hier begon. “De tijd die je kwijt zou zijn aan dat allemaal uitzoeken hebben de meeste reizigers niet, daarom zijn wij er nu!”

Van tree houses tot eco domes

“Op het platform vind je onze ‘hand picked travel gems’ (van tree-houses tot eco domes, van raw vegan cafés tot de kleinste traditionele warungs, van yoga retreats tot paragliding tours) die door ons team zijn ‘ontdekt’, bezocht en in kaart gebracht”, vertelt Rosa. “Als je diezelfde plekken tegenkomt op Booking, Hostelworld of een andere willekeurige toerisme website – als ze daar überhaupt te vinden zijn – vind je vooral praktische informatie. Wat wij proberen vast te leggen is het gevoel van zo’n plek, we focussen op de verhalen erachter, de sfeer die je er ervaart en wie de mensen zijn die ze hebben gecreëerd.” Ze zien de eigenaren van Gemtrack’s ‘travel gems’ dan ook niet als klanten, maar als mensen die net als zij een passie hebben voor mens en planeet en waarmee ze samen kunnen werken aan een toekomst voor de reiswereld die draait om positieve impact. “We verbinden de travel gems binnen onze community ook met elkaar zodat ze krachten kunnen bundelen, elkaar kunnen versterken in hun gemeenschappelijke doelen en zo samen het concept van slow & sustainable travel kunnen laten groeien.”

Hoe voelt het om op deze manier te werken?

“Mijn ouders hebben mij heel sterk het gevoel van vrijheid bijgebracht en het idee dat vasthouden aan een of ander specifiek levenspad nooit hoeft, en je je altijd kan afvragen wat je op dat moment gelukkig maakt. Dus dat doe ik en dat is het leven dat ik nu leef! Ik ben ook streng voor mezelf over dat ik niet te hard mag werken want het is natuurlijk heel makkelijk om jezelf te verliezen als je een bedrijf opzet.” Zou je kunnen zeggen dat je de balans gevonden hebt? “Ik gun mezelf expres veel rust, niet alleen omdat dat fijn is voor een mens; maar ook omdat juist in deze rust mijn brein op hol slaat en ik in een creatieve flow raak waar de ideeën vandaan komen die me enthousiast maken.” Rosa prijst zich gelukkig en voelt zich gezegend met de kansen die ze krijgt. Met haar jonge leeftijd, kennis en wijsheid over toerisme op onze snel veranderende aarde maakt ze een diepe indruk op mij.

Laat je inspireren

Er zijn veel mensen opzoek naar unieke reiservaringen, die duurzaamheid belangrijk vinden maar niet weten waar ze moeten beginnen. Voor deze mensen wil Gemtrack de informatie en inspiratie beschikbaar maken die ze nodig hebben om een slow & sustainable reis te maken. Gemtrack gaf begin dit jaar hun eerste Travel Guides uit die gratis te downloaden zijn! Deze guides staan boordevol tips en informatie en je kunt zelfs direct boeken bij de eigenaar. Zo help je de ondernemers en heb je zelf die bijzondere reiservaring waar je naar op zoek bent.

Welke voetafdruk laat jij achter tijdens je reis?

Kijk op www.gemtracktravel.com

  • WORDS: Hannah Sophia
  • PHOTOGRAPHY: Hannah Sophia
De nieuwste reistrend: slow travel, bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel, bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel, bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel, bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel, bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel, bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel; bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel; bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel; bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel; bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel; bij Gemtrack moet je zijn!
De nieuwste reistrend: slow travel; bij Gemtrack moet je zijn!
Skip to toolbar